Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Koiran eroahdistus

Julkaistu 13.07.2017

Mitä koiran eroahdistus on, ja miten se ilmenee? Mitkä ovat altistavat tekijät ja pääseekö siitä eroon?

Lue koirien ammattikouluttaja Titti Creutzigerin kirjoittamaa tekstiä tästä:

 

Koiran eroahdistus on ongelma, joka vaatii terapiaa, oikeanlaisia harjoituksia ja usein myös lääkehoitoa avuksi 

 

Koiran eroahdistus näkyy paniikinomaisena käyttäytymisenä, joka liittyy koiran kokemaan ahdistukseen ja pelkotilaan.

Koira ei kykene kontrolloimaan käyttäytymistään, se ei kuuntele eikä keskity.

 

Koiran eroahdistus koulutus
Eroahdistus oireet
Koira ei pärjää yksin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koira oireilee usein myös omistajan kotona ollessa, mutta hieman eri tavalla.

Tässä muutama tyypillinen esimerkki:

- Koira on hyvin kiintynyt omistajaan, kulkee perässä ja pyrkii mukaan joka paikkaan

- Koira hakee huomiota ja paljon fyysistä kontaktia (syliin pyrkiminen, käsien nuoleminen,   hakeutuu rapsutettavaksi)

- Koira yrittää estää ovesta liikkumisen

- Yli-innokas tervehtiminen, vaikka ei välttämättä olisi poistunut edes asunnosta (esim. kylvyn, postin haun yhteydessä)

- Huomion haku, joka voi olla jopa fyysinen. Kun omistaja keskittyy johonkin muuhun puuhaan koira voi pyrkiä keinolla millä hyvänsä väliin.

- Koira nuolee ja nyppii turkkiaan

- Vatsan epätasapaino: ripulointi, oksentelua, ruokahaluttomuutta

 

Ahdistunutta koiraa voidaan auttaa hyvällä käyttäytymisterapialla. Eroahdistukseen liittyvä käytös on kuitenkin herkkä uudistumaan. Koira voi ahdistua joutuessaan poikkeustilanteisiin, jotka muuttaa turvallista arkirutiinia koiran näkökulmasta. Tämän pohjalta koiran oireilu voi saada uuden käänteen. Tyypillisesti loman jälkeinen paluu arkeen, perheenjäsenen kuolema, muutto uuteen kotiin, ympäristössä tapahtuvaa muutosta kuten työmaa-alue, jokin traumaattinen kokemus tai muu vastaava muutos.

 

Miksi koira ei pärjää yksin
miten päästä eroon koiran eroahdistuksesta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Miten päästään eroon eroahdistuksesta ?

 

Suosittelen vain ja ainoastaan ammattiapua avuksenne.

Ehdotan että aloitatte eläinlääkärikäynnillä, kerrotte eroahdistuksesta käynnin yhteydessä. Eläinlääkäri tekee perustarkistuksen ja pois sulkee mahdolliset sairaudet. Hän myös arvioi mikäli avuksi tarvitaan lääkitystä koulutuksen rinnalle. Sovi mahdollisimman pian kotikäynti koirien ammattikouluttajan kanssa, joka paneutuu juuri teidän koiran oireiden selvittämiseen. Käynnin yhteydessä hän arvioi miten siedättämistä aloitetaan. Saatte juuri teille sopivat ohjeet koiranne avuksi.

Eroahdistuskouluttajan on tärkeä tuntea koiran käyttäytymisperusteet hyvin. Silloin jokaiselle koiralle voidaan suunnitella yksilöllinen ohjelma, jolla koira saadaan totutettua yksin olemiseen. Koira ei ole ahdistuneessa mielentilassa vastaanottavainen käskyille, eikä se ymmärrä olla inhimillinen.

 

Yksin olemiseen siedättämistä ei pitäisi toteuttaa rankaisemalla:  kuten sitruunapannalla tai ultraäänipannalla. Valmisteet kuten feromonit, lääkkeet, omien äänien nauhoittaminen eivät myöskään yksinään auta.

Koiran käyttäytymisen ylianalysointi ja sääliminen voi viedä vaikeuksiin.

Usein turvaudutaan myös muihin konsteihin kuten: häkittämiseen, koirien päivähoitoon, koirakaverin hankkimiseen yms., joista ei myöskään ole apua itse ongelmaan. Pahimmassa tapauksessa lopputulos voi olla 2 eroahdistunutta koiraa.

 

Tämän ongelman suhteen en kuuntelisi yleispäteviä neuvoja, eikä niitä pidä mennä antaa ilman koulutusta ja asiaan perehtymistä

 

Yksi pahimmista neuvoista mitä asiakkaani oli saanut kasvattajalta eroahdistuneen koiran hoitoon oli seuraavanlainen:

Häkitä koiraa kun olette lähdössä. Kun koira hermostuu lähdön hetkellä kaadatte jääkylmää vettä koiran päälle ja lähdette pois. Näin koira hiljenee ja pääsette lopullisesti eroon tästä ongelmasta. Kasvattajat ovat yleensä mielestäni viisaita ja kokeneita oman rotunsa kouluttajia. Tässä tapauksessa olen erityisen harmissani koska neuvonantaja oli kyseisen koiran ns. kasvattaja.

Toinen ikävä tapaus oli asiakastani konsultoinut eläinliikkeen myyjä, joka sanojensa mukaan on käyttökoirien Suojelua harrastanut, koiria hyvin tunteva ”koira-alan ammattilainen”. Hänen neuvot tietämättömälle nuorelle Springerspanielin omistajalle oli laittaa kaulaan sitruunapanta, jota käytetään ei-toivottujen käyttäytymisten yhteydessä. Lisäksi hän neuvoi erottamaan koiran laumasta kotona, eikä huomioimaan koiraa kahteen viikkoon millään tavalla. Lopputulos oli nuoren koiran ikuiset traumat. Eroahdistus ei hävinnyt, mutta koira hiljeni. Suurin ongelma, kuinka ollakaan, ei enää ollut eroahdistuneisuus, minkä takia minulta pyydettiin apua. Tämä koira pelkäsi valjaiden päälle laittamista, ovista läpi kulkemista, ihmisiä ja ihmisten lähestymistä. Tarpeidenteko ihmisen läsnä ollessa ei tahtonut onnistua. Omistaja kertoi minulle, että vähän aikaa sitten ongelma koiran kanssa oli vain eroahdistuneisuus, nykyään koirassa ei ole enää mitään normaalia. Se pelkää kaikkia ja säpsähtää kaikesta.

 

Oli ohjeita antava taho kuka hyvänsä, niin tämän tyyppiset julmat neuvot pitää ehdottomasti unohtaa

 

Esimerkkejä on paljon, ja niiden seurauksena ilmenneitä lisäoireita. Kerron kokemuksistani, jotta koiranomistajat osaisivat hakea ja löytää oikeanlaista apua haastaviin ongelmiin. Ihmisten pitäisi välttää neuvojen antamista, jos he eivät ymmärrä koiran oppimisen psykologiaa, rotua ja eivät ole paneutuneet ko. koiraan yksilönä. Sen lisäksi pitäisi osata tulkita koiran oireita ja ongelmia oikein, jossa usein tehdään virheellisiä tulkintoja. Jonkun auttavaksi tarkoitettu ”viaton” neuvo voi jättää syvät jäljet koiraan, jota omistaja ei tietämättömyyttään ole osannut odottaa. Olisi myös ymmärtävä, että ulkopuolisen  välittämä kerrottu/kirjoitettu neuvo ei opasta käytännön tekniikkaa, tulkintaa ja soveltamista juuri kyseiselle yksilölle ja rodulle. Ongelmanratkaisuksi tarkoitetut neuvot voivat olla osittain oikeita, mutta käytännössä kuitenkin väärin suoritettu tai tulkittu. Näkemättä ja paneutumatta koiraan ja omistajaan, auttajan rooli on usein mahdoton. Tästä syystä en itse neuvo koiranomistajia, näkemättä ja tutustumatta koiraan ja sen perheeseen.

  

Onko kyse varmasti eroahdistuksesta?

 

Monet asiakkaat pyytävät apua koiran eroahdistukseen, vaikka koira ei onneksi kärsi siitä. Omistajan tai jonkun muun ehdottama ongelma on tulkittu väärin. Hyvä niin, koska ongelma on yleensä silloin helpompi selvittää ja ratkaista.

Koira voi osoittaa erilaisia eroahdistus käytökseen muistuttavia lieviä oireita, jolloin kyse ei ole ahdistuksesta vaan ennemmin ero-ongelmasta. Ero tässä on, että koulutus ja yksin olemisen tasapainottaminen etenee nopeammin, koira oppii pärjäämään yksin suhteellisen helposti ja lääkkeitä ei tarvita avuksi. Koira voi myös haukkua yksin ollessa, kärsimättä eroahdistuksesta.

 

Tarpeiden teko ja merkkaaminen sisätiloissa, ilopissa, ääniin reagointi, turhautuminen ja tavaroiden tuhoaminen y.m. ei myöskään tarkoita, että koira kärsisi eroahdistuksesta. Silloin kyseisen ongelman neutralisoimiseen annetaan sopivia ohjeita, jotka eroaa esimerkiksi eroahdistusterapiasta, jolloin päästään pysyviin tuloksiin.

Lue lisää koiran sisäsiisteydestä täältä: http://www.doghow.fi/uutiset/koiran-sisasiisteys/ 

 

Eroahdistus on hankala niin koiralle kuin sen omistajille, ja sitä ei pidä vähätellä

 

Eroahdistunut koira voi saada avun ammattilaiselta. Mutta nopeita, helppoja ratkaisuja tähän ei ole. Myös omistajalta vaaditaan panostusta. Tarkkaavaisuutta, malttia, määrätietoista käyttäytymistä ja ohjeiden tarkkaa seuraamista koiran koko elämän ajaksi, auttavat saavuttamaan harmoniaa arjessa.

Hyvä kouluttaja osaa myös kysyä oikeat kysymykset. Kouluttaja huomioi oireet ja arvioi ongelman vaikeusasteen, opastaa mitä tarkkaillaan ja miten edetään koiran harjoituksissa. Hän opettaa omistajalle teoreettisen taustan ja käytännön tavat kohdata koiran ongelma. Kouluttaja opettaa myös ennakointia ja oikeaa ajoitusta etenemiselle. Nämä ovat onnistumisen kannalta erittäin tärkeitä tekijöitä.

 

Ammattilainen pysyy tarvittaessa omistajan tukena myös jatkossa

 

Koiranomistajan roolia on huomattavasti helpompi tukea, kun hän saa tarvitsemaansa tietoa, käytännön ohjausta ja varmuutta koulutukseen ja käyttäytymiseen. Käynnin jälkeen omistaja oppii näkemään asteittaiset onnistumiset ja pystyy sen avulla etenemään oikein.

Vaikka tämä ongelma on valitettavasti yleinen syy koiran lopettamiselle, toivoisin omistajien hakevan ammattilaisten apua tilanteen tulkintaan ja korjaamiseen ennen lopullista päätöstä.

 

Miten hoidetaan eroahdistusta
Eroahdistuksesta eroon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvat ja teksti DogHow /Titti Creutziger