Uuden vuoden äänekäs juhlinta voi olla lemmikille ahdistava kokemus. Koiranomistaja voi yrittää helpottaa tai ennaltaehkäistä koiran pelkoa näillä ohjeella. Suosittelen myös koiranpennun omistajia varautumaan tulevaan juhlaan ennaltaehkäisevästi, näillä ohjeilla.
Vuodenvaihteen lähestyessä olisi hienoa jos muistaisitte, että ilotulitteet voivat aiheuttaa suurta stressiä koirille, kissoille, hevosille ja muille kotieläimille.
Ilotulitusrakettien ja muiden räjähteiden pauke, tärinä, sihinä ja valonvälähdykset ovat eläimille luonnottomia ja uhkaavia ilmiöitä ja aiheuttavat usein lemmikille todellista pelkoa.
Älä turhaan altista koiraasi ilotulitteiden äänille, kun voit välttää niitä
Ilotulitteiden tai räjähteiden ääniä on mahdotonta välttää vuodenvaihteessa, varsinkin kaupungissa. Koiran kanssa ei kannata lähteä seuraamaan ilotulitusta edes etäisyydeltä. Vaikka koira ei ole aikaisemmin pelännyt ääniä, koiran voimakas reaktio ilotulitteille voi yllättää omistajan.
Ilotulitteiden ja räjähteiden kovat äänet sekä valonvälähdykset voivat aiheuttaa lemmikille melkoista pelkoa ja hätää. Ahdistus voi jatkua pidempiäkin aikoja, pahimmillaan vielä viikkoja uudenvuoden jälkeen. Ahdistunut eläin ei kykene syömään, nukkumaan tai käymään tarpeillaan. Eläin saattaa joutua jopa shokkitilaan.
Varaudu uuden vuoden paukutteluun hyvissä ajoin
Osa pelkäävistä koirista reagoi ääniin ja välähdyksiin vain lievästi, toiset taas joutuvat täydelliseen paniikkiin. Koiranomistaja voi yrittää helpottaa tai ennaltaehkäistä koiran pelkoa näillä ohjeella:
Ulkoiluta koira ennen ilotulituksen alkamista
Tee koiran kanssa pitkä ja mieluisa lenkki rauhallisessa maastossa aamupäivällä. Käytä koiraa pikaisesti ulkona, hyvissä ajoin vielä ennen kello 18, jolloin ulos ei tarvitse mennä pahimman paukkeen aikana. Vältä ulkoilua kello 18 ja 02.00 välillä.
Pidä koira kytkettynä koko ulkoiluttamisen ajan. Joskus pauketta kuuluu myös muulloin kun sallittuna ajankohtana. Turhan moni eläin karkaa pelosta juuri uutena vuotena, jos pääsevät irti. Paniikissa oleva eläin voi juosta kauas, jolloin kotiin löytäminen voi olla vaikeaa.
Älä jätä koiraasi yksin
Koiraa ei tule jättää yksin kotiin. Ei edes lyhyeksi ajaksi. Koira voi pelkotilanteen jälkeen altistua eroahdistukseen, joka on erittäin vaikea käytösongelma.
Siirrä koirasi huomio muuhun tekemiseen
Suuntaa koiran huomio muualle kiinnostavalla tekemisellä esimerkiksi namien piilottelulla tai vaikka luun nakertamisella. Laita verhot ikkunoiden eteen ja pidä radiota päällä tai soita rauhallista musiikkia tai laita televisio päällä. Laita mahdollisimman moni kodinkone hurisemaan, jotta tutut ja turvalliset äänet peittävät rakettien paukeääniä.
Valmistele koirallesi rauhallinen tila
Koiran voi antaa piiloutua sille mieluisaan paikkaan. On tärkeää, että lemmikin annetaan turvallisesti paeta pelottavaa tilannetta itse valitsemaansa paikkaan vaikkapa kaappiin tai sängyn alle. Koiraa ei pidä houkutella tai pakottaa sieltä pois.
Ei liikaa hössötystä, ei rankaisua
Sinun tehtävänäsi on toimia ilotulituksen alkaessa mahdollisimman rauhallisesti,
eikä ulkona kuuluviin paukahduksiin kannata reagoida liikaa.
Jos koira pelkää, voi toki lohduttaa olemalla koiran lähellä rauhallisesti jutellen. Olemalla rauhallinen voit viestiä koiralle, ettei kannata hätääntyä.
Muista, että koiraa ei saa ikinä rangaista sen peloista!
Lääkkeet, rauhoittavat valmisteet sekä paineliivi
Jos koiralla on voimakas pelkotila, eläinlääkäriltä voi kysyä neuvoa lääkityksen saamiseksi uutta vuotta varten. Voit myös kokeilla erilaisia valmisteita kuten Adaptil, Pet Remedy tai Serene UM joita saa eläinliikkeistä tai apteekista ilman reseptiä.
Kokeilemisen arvoinen on myös markkinoilla oleva thundershirt. Usein lempeä, jatkuva paine saattaa rauhoittaa stressaantunutta koiraa.
Koiran paineliivi ilotulitteita pelkäävälle koiralle
Voit itse kokeilla lievään paineeseen perustuvan liivin valmistusta koiralle vaikka kaulaliinalla tai pehmeällä ja leveällä fleecekangas- nauhalla. Muista että nauha ei saa puristaa liian voimakkaasti. Pari sormea pitää mahtua kankaan ja koiran väliin. Jos koira ei viihdy liivin kanssa, ota se pois!
illustration by ms. Lili Chin
Jos mahdollista, viettäkää vuodenvaihdetta maalla
Yksi hyvä tapa välttää pelkoa on kuljettaa koiran maaseudulle tai viettää uuden vuoden vaihde lentokenttähotellissa. Kyseiset koiraystävälliset hotellit ovat hyviä sillä lentokentän läheisyydessä ei ilotulitteita saa ampua.
Jos pelko ei näytä menevän ohi uudenvuoden jälkeen, käänny eläinlääkärin tai eläinten käytösasiantuntijan puoleen.
Äänien pois-herkistäminen ja vastaehdollistaminen
Koiraa voidaan siedättää kestämään paremmin uudenvuoden sihinää, pauketta ja ruudin hajua. Terapia on kuitenkin syytä aloittaa kuukausia ennen uudenvuoden juhlintaa, koirien ammattikouluttujan avulla.
Lääkkeillä koiran voi saada näennäisesti rauhalliseksi, mutta pitää muistaa että pelko ei kokonaan silti häviä. Jos koirasi pelkää, paras yhdistelmä on varautua hyvissä ajoin koulutusterapialla sekä lääkkeellä.
Rauhallista ja turvallista uutta vuotta 2018!
Eläinten hyvinvoinnin puolesta,
Titti Creutziger
Koirien ammattikouluttaja
DogHow
P. 040 3551800