Koiran hankinta
Koiranpennun hankinta on iso päätös, johon pitää sitoutua jopa 15 vuoden ajaksi. Koiran pito vaatii omistajalta päivittäistä aikaa ulkoiluttamisen ja muun aktivointiin sekä hoitoon. Pieni koiranpentu vaatii enemmän aikaa, kun täysi-ikäinen koira, joten pennun ottamisen ajankohta kannattaa ajoittaa oikein.
Koiran pito maksaa: nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että kuluja kertyy kuukaudessa keskimäärin 80 euroa/koirakko. Tämän lisäksi pitää varautua myös muihin yllättäviin kustannuksiin. Kannattaa miettiä onko perheessä resursseja koiran hankintaan ja ylläpitoon. Onko koiralla hoitajaa, kun siihen on tarvetta. Koiraa ei saa jättää liian pitkäksi ajaksi yksin. Yksinoloon harjoitellaan pienin askelin, ettei muutos ole liian rankka pienelle koiralle. Vastuu koirasta on aina aikuisen. Isommat lapset, 12-v täyttäneet, voivat auttaa tietyissä sovituissa asioissa, mutta vastuu on kuitenkin aina aikuisella.
Koiran valinta
Jos olet päättänyt hankkia koiran, siihen liittyy monenlaisia tärkeitä kysymyksiä. Muista että terveys ja hyvä luonne ovat tärkeämpiä kuin ulkonäkö vaatimukset. Parastahan on, kun saat koiran, joka todennäköisesti elää terveen ja pitkän elämän.
Tulevan koiranomistajan pitää miettiä asioita jotka vaikuttavat koiran valintaan, kuten: sopivan koiran rodun löytäminen, koiran kokoa, oma elämäntilannetta ja aktiivisuutta, mihin tarkoitukseen koira on jalostettu ja sen rodunomainen tyypillinen lajikäyttäytyminen, asumisolosuhteet, miten paljon hoitoa koiran turkki vaatii, sietääkö se kylmyyttä/kuumuutta, onko rotu haukkuherkkä, hankitaanko pentu vai aikuinen koira, millainen kokemus sinulla on koirista, oletko kiinnostunut koiranharrastuslajeista? Mistä löytää luotettavan kasvattajan ja juuri itselleen sopivan yksilön? Usein koiran hankitapäätöksestä voi joutua odottamaan ennen kun sopiva pentu tai koira löytyy, joten maltti on valttia. Hätiköityjä päätöksiä ei kannata tehdä, eikä koiraa pidä hankkia säälistä. Pohdi siis perusteellisesti, millaisia odotuksia ja vaatimuksia sinulla ja perheelläsi on. Koiran valinta on helpompi, jos koiran luonne ja vaatimukset sopivat teidän rutiineihin ja elämäntyyliinne.
Epäselvistä olosuhteista tulevat koirat voivat olla sairaita. On myös hyvä pitää mielessä, että liian kapea geenivaranto ja sisäsiittoisuus tekevät koirista sairaita, joten kannattaa aina selvittää mahdollisimman tarkasti koiran taustaa.
Vaikka ikinä ei voida olla täysin varma että tuleva koira on terve ja virheetön voit kuitenkin valita hyvän ja vastuuntuntoisen kasvattajan. Koiran hyvän tulevaisuuden alku, alkaa hyvästä kasvattajasta. Sen jälkeen koiran tulevaisuus on sinun käsissäsi. Hyvä kasvattaja on ammattitaitoinen ja yhteistyökykyinen. Kasvattaja tuntee rotunsa hyvin, on avoin ja rehellinen, kohtelee koiraa hyvin ja noudattaa eläinsuojelulain vaatimuksia ja suosituksia ja vaatii sen myös tulevalta koiran omistajalta. Hyvä kasvattaja haluaa tavata tulevia omistajia ennen luovutushetkeä. Kasvattaja osaa perustella kyseisen pennun vanhempien valintaa ja osaa opastaa pennun ostajaa hyvään alkuun.
Koiran valinta ei ole helppoa joten kannattaa tutustua eri rotuihin, perinnöllisiin sairauksiin, eri rodun kasvattajiin, koirankaupan sopimuksiin sekä eri rotujärjestöihin ja Suomen Kennelliittoon. Avuksi voit jo tässä vaiheessa pyytää koira-alan ammattilainen, joka puolueettomasti osaa arvioida ja pohtia kanssanne minkälainen koira täydentäisi perheenne ja mistä koiraa kannataa ostaa.
Harkitsetko koiran hankkimista:
Älä osta koiraa säkissä. Halpa koira voi tulla kalliiksi, kun pentutehtailijan huolimattomuudesta johtuvia sairauksia joudutaan hoitamaan eläinlääkärissä.
Koiran opettaminen
Kun pentu vihdoin saapuu kotiin ja on sopeutunut ympäristöönsä, alkaa sosiaalistaminen ja peruskoulutus. Pennun on helppoa oppia ja sitä tilaisuutta kannattaa hyödyntää heti ensimmäisistä päivistä alkaen. Koiran opettaminen talon tavoille ja rutiineille alkaa käytännössä heti. Ensimmäinen asia on koiran opettaminen sisäsiistiksi, se tehdään maltilla ja hyvällä ajoituksella ja aloitetaan heti koiran saavuttua uuteen kotiin. Hyvin oppinut koira ja omistaja ovat yleensä harjoitelleet paljon yhdessä. Koira on luonnostaan innokas oppilas, kun harjoitellaan oikealla tavalla. Kun opimme vahvistamaan oikeita asioita hyvällä ajoituksella, pentu innostuu ja on valmis toistamaan toimintojaan. Linkin takana voit lukea lisää koiran kouluttamisesta http://www.doghow.fi/koirakoulu-Doghow/koiran-kouluttaminen/.
Koiranpennun koulutus
Yleensä haaveillaan koirasta, joka olisi reipas, iloinen ja oppivainen. Koiranpennun kouluttaminen saattaa kuulostaa itsestään selvältä, mutta toki se edellyttää vaivannäköä ja osaamista. Koulutusympäristön tulee olla helppo ja rauhallinen, siksi pentukoulutus aloitetaan aina oman kodin rauhassa. Tehtävien tulee olla helppoja ja innostavia, toistoja tehdään koiranpentua mukautuen. Koulutus vaatii suunnittelua, jotta koiranpentu oppisi vaiheittain omaa kasvua ja kykyä tukien. Jos aiomme hyviksi koiranomistajiksi, meidän pitää tiedostaa lajiemme väliset erot ja opetella ymmärtämään koiran näkökulmat ja sen lisäksi yksilön vahvuudet ja haasteet.
Autamme mielellämme koiranpennun koulutuksessa ja opastamme miten tiedostat koirasi tarpeet ja kyvyt. Oikealla opastuksella ja kouluttamisella koirastasi kasvaa tyytyväinen, uskollinen perheenjäsen ja ystävä pitkäksi aikaa. Pentukoulutukseen kannattaa satsata. Se on yhtä tärkeä asia kun rodun ja yksilön valinta. Oppiminen tuo turvallisuutta ja luottamusta, joka kestää läpi koiran elämän.
Koirien kouluttamisen puolesta,
Titti Creutziger
Koirien ammattikouluttaja
P. 040 3551800