Koiran ongelmakäytös
Yksinkertaisesti kuvattuna tämä on käytöstä, jonka omistaja mieltää ongelmalliseksi. Se voi olla pienempi ei-toivottu käyttäytyminen tai jo pitkälle edennyt ongelma. Joskus ongelmakäytös ilmenee monessa eri tilanteessa. Kun ongelmia alkaa esiintyä, koiran omistajan rooli vaikeutuu. Melko yleinen luulo on, ettei ole hankalasti käyttäytyviä koiria, vain huonosti kasvatettuja koiria. Tämä ei pidä paikkaansa. Perimä vaikuttaa vahvasti koiran persoonallisuuteen, samoin emon hoito sekä ympäristö. Koira joka on synnynnäisesti levoton tai reaktiivinen ei saada käskystä rauhoittumaan. Tämän tyyppisen koiran kasvatus on ihan eri tavalla koulutuksellisesti haastava.
Ongelmallinen käytös voi ilmetä monista eri syistä. Koiran käyttäytyminen on vietti ja vaistonomaista, ja on tarkoitettu pitämään lajin hengissä. Ongelmakäytös voi olla hihnassa vetämistä ja/tai räyhäämistä, vasten hyppimistä, sohvan tai sängyn valtaamista, jatkuva haukkuminen, vartiointia, tavaroiden tuhoamista, näykkimistä, murinaa jopa puremista ja aggressiivisuutta. Se voi olla arkuutta, pelkoa, levottomuutta, liiallinen itsensä raapiminen, tarpeiden tekoa sisällä, yksin olon vaikeuksia. Tai jotain muuta, mikä vaikeuttaa yhteiseloa. Ongelmia voi olla yksi tai useampia.
Ongelmakoirakouluttaja avuksi
Autamme koirien koulutusprosessisa ja omistajia saavuttamaan haluttuja tuloksia.
Jos koirasi käyttäytyy aggressiivisesti, sinun täytyy ottaa täyden vastuun ja huolehtia siitä että ympäristö on turvassa. Arvioi huolellistesti, oletko varma että pärjäät. Onko sinulla mahdollisuuksia ja resursseja pärjätä. Ammattilainen osaa kartoittaa tilanteen ja auttaa prosessissa eteenpäin.
Jos koirasi on jo purrut, olet velvollinen hakemaan apua!
Koiran ongelmallinen käytös voi johtua terveydentilasta
Koira ei ilmaise kipua kuten ihmiset. Usein sairaus tai kipu ilmenevät ongelmakäyttäytymisenä, mutta eivät johdonmukaisella tai loogisella tavalla. Koiran mieliala vaihtelee ja ongelmat ovat hetkellisiä. Koirat ovat olleet lajikehityksen aikana saalistajia joten kipuoireiden peittäminen on ollut parempi eloonjäämisen kannalta. Pitkittynyt kipu herkistää koiraa jolloin koira yrittää välttää kipua aiheuttavia tapahtumia. Muuttunut käyttäytyminen ja suhtautuminen ihmiskontaktiin varoen voivat olla kivun oireita. Kipu voi ilmetä läähättämisenä tai uikuttamisena. Koira, jolla on kipuja voi olla masentunut, ärtynyt tai jopa aggressiivinen. Jäykkyys tai ontuminen tai esim. haluttomuus hypätä tai kääntyä ovat tyypillisiä oireita jotka vaatii eläinlääkärin apua. Eläinlääkäri selvittää kivun syyt, sairauden sekä oikea hoitomuoto.
Ota huomioon, että sairas koira ei ole vastaanottavainen mihinkään koulutukseen, vaan vaatii asianmukaista hoitoa. Kun kivun ja sairauden mahdollisuus on tutkittu ja poissuljettu tai hoidettu kuntoon, koulutuksesta saadaan pysyvää hyötyä.