Koiran murrosikään kuuluu niin käytösmuutoksia kuin keskittymisvaikeuksia. Koiran omistajasta voi jopa tuntua kaiken menevän väärin ja kovan työn valuvan hukkaan.
Älä menetä toivoasi. Aikuistumisen myötä, koira rauhoittuu.
Koiranpennut ovat suloisia ja kiintyvät helposti omistajaansa. Usein pennun omistajat pelästyvät. Pieni suloinen pentu onkin yhtäkkiä muuttunut hirviöksi. Mitä on tapahtunut?
Kun pennusta tulee murrosikäinen, noin puolivuotiaana, sen asenne todellakin muuttuu. Hormonit herää ja ympäristö alkaa kiinnostamaan. Ulkomaailma ja sen tutkiminen siirtyy murrosikäisen koiran mielenkiinnon kohteeksi. Ympäristössä tapahtuvat asiat ovat nyt mielenkiintoisempia kuin koiran omistaja, joka pennun ollessa pieni on ollut lähes kaikki kaikessa.
Pennulla on paljon ihmettelemistä. Se haistelee, hidastelee, ryntää sinne tänne. Koirasta tulee levoton, kuulo häviää ja koira voi tuntua jopa hajamieliseltä. Se murisee, haukkuu ja voi muuttua suloisesta pikkupennusta hermoja koettelevaksi riiviöksi. Tämä kuvastaa hyvin murrosikäisen koiran käyttäytymistä. Pennusta on siis tullut murrosikäinen!
Koira itsenäistyy, tutkii ympäristöä ja vietit herää. Koirasta tulee reviiritietoinen, se oppii peittämään muiden kävijöiden hajumerkit omallaan. Koira selvittää arvojärjestyksensä muiden koirien kanssa ja saattaa jopa joutua hankaluuksiin tästä syystä. Murrosikäisellä koiralla on tarmoa ja energiaa, mutta se etsii vielä paikkaansa eikä sillä ole vielä samanlaista kokemusta ja viisautta kuin vanhemmalla koiralla.
Nuorelle koiralle hormonit ja vietit aiheuttaa keskittymisvaikeuksia jolloin usein jo oppineita asioita saattaa unohtua. Kutsun tätä vaihetta ylläpitokaudeksi. Kehotan omistajia olemaan maltillisia. Yhteisistä pelisäännöistä kannattaa toki pitää kiinni, vaikka se usein tarkoittaa että jo opittuja asioita joudutaan toistaa ja tehdä ne koiralle jopa hieman helpommaksi. Koiran omistajien on hyvä muistaa että murrosikäiselle koiralle ei kannata lähteä opettamaan kovinkaan paljon uusia asioita. Riittää kun harjoitellaan ja ylläpidetään pentuaikana opittuja asioita, silloin kun koira tuntuu vastaanottavaiselta. Älä vaadi koiralta liikkaa, äläkä esitä käskyjä jotka tiedät epäonnistuvan. On parempi auttaa kaveria onnistumaan kuin asettua vastarintaan. Tänä ikäkautena koiran tulee saada ymmärrystä ja tukea sillä ikämielessä suhde koiraan voidaan epähuomiossa vahingoittaa. Murrosikäinen koira on usein herkkä. Koiran itseluottamus on vasta kehittymässä joten epämiellyttävät asiat ja kokemukset saattavat näkyä epävarmuutena myöhemmin.
Näihin aikoihin myös ns. mörköikä voi koetella sekä koiran että omistajan hermoja. Koira voi pelätä mitä oudoimpia asioita. Ei syytä huoleen, se kuuluu myös koiran normaaliin kehitykseen. Siitä selviää kun antaa koiran itse tutustua asioihin painostamatta. Mitä neutraalimmin omistaja pysyy turvana, sen nopeammin koira oppii suhtautumaan rauhallisesti erilaisiin asioihin.
Lujita suhdetta koiraasi
Itsensä turhaksi ja yksinäiseksi tunteva murrosikäinen koira voi tylsistyä ja oireilla sitä kautta. Auta koira tuntemaan olonsa tervetulleeksi perheen jäsenenä. Suo koiralle mahdollisuuksia kanavoida energiansa viisaasti liikkumiseeen ja sallittuun puuhasteluun.
Kun hormonit hyrrää ja koira on levoton, yhteiset metsälenkit rauhoittavat ja helpottavat oloa. Erilaiset jäljestys- ja hakutehtävät ja leikit antavat myös muuta ajateltavaa. Koiran mielentila rauhoittuu myös, kun sen elämä rutinoituu. Vakituiset ruokailuajat, ulkoilut, lepohetket ja puuhat rauhoittavat epävarmaa ja levotonta nuorta koiraa. Myös pentuvaiheessa opetut säännöt, sallitut ja kielletyt asiat, ylläpidetään määrätietoisesti ja toistetaan rauhallisesti.
Älä luovuta
Tässä vaiheessa ei kannata luopua koirasta, vaan muistaa että tämä hankala vaihe on ohimenevää. Koira rauhoittuu usein kehittymisen myötä.
Joskus käy kuitenkin niin että pentuvaihe on ehtinyt mennä ohi, ja murrosikäinen koira on jäänyt ilman ohjausta. Silloin koira toimii parhaan kyvynsä mukaisesti. Usein puhutaan käyttäytymisestä jonka omistaja kokee ongelmalliseksi. Jos omistajasta tuntuu että hallinta ja vaikeudet saavat liian suuret mittasuhteet, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Ammattikouluttaja tietää miten keskittymiskyvyttömän nuoren riiviön kanssa selviydytään arjen haasteista.
Muista myös että koirakoulussa murrosikäisen koiran kouluttaminen asettaa haasteita. Koiralla voi olla keskittymisvaikeuksia uudessa ympäristössä. Myös muiden koirien läsnäolo voi viedä liian suuren huomion ja tehdä opetuksesta jopa mahdottoman.
Harkitsemisen arvoinen vaihtoehto voi olla yksityiskoulutusta, jolloin omistaja ja koira saa keskittyä yksilöopetukseen oman kodin rauhassa.
Koiran murrosikä kestää, sukupuolesta sekä rodusta ja yksilöstä riippuen, noin 4-6 kuukautta.
Lue koiran sisäsiistiksi opettamisesta täältä: http://www.doghow.fi/uutiset/koiran-sisasiisteys/
Koirien ammattikouluttaja
Titti Creutziger