Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

Koiran yksinolo ja siihen liittyvä ero-ongelma sekä eroahdistus

Julkaistu 01.02.2016

Ero-ongelmat ovat nykyään hyvin yleisiä. Oireiluun vaikuttaa tapa jolla koira on totutettu jäämään yksin. Jotkut rodut vaativat enemmän aikaa totuttamiseen kuin toiset. Myös koirien kehitysnopeus vaihtelee.

Pentu tai aikuinen - Koiran yksin jättäminen on aina syytä tehdä asteittain, pienin askelin, rauhallisesti ja kärsivällisesti. 

Koira on laumaeläin, jolle yksinolo on luonnotonta. Siksi se vaatii siedättämistä, jossa edetään asteittain. On hyvin yleistä että koira kärsii ero-ongelmasta, aina ei kuitenkaan eroahdistuksesta.

 

Kun koiranpentu on n. 10-12 viikon ikäinen, on hyvä aloittaa totuttautuminen yksinoloon. Se tehdään aina asteittain. Usein käy kuitenkin niin että harjoittelu unohtuu. Omistajat olettavat, että koirat pärjäävät ja sopeutuvat nopeammin kuin mihin todellisuudessa kykenevät. Miten harjoitukset sovelletaan, millä aikataululla, riippuu aina yksilöstä – Tässä tehdään se suurin virhe, kuunnellaan eri ohjeita eri tahoilta, sovellus-ajoitus-tekniikka on epälooginen, ja unohdetaan se tärkein: yksilön käyttäytyminen, joka on ohjenuora onnistumiselle ja hyvään lopputulokseen.

Suurimmasta osasta ero-ongelmia päästään eroon n. kuukaudessa, kun tehdään harjoittelu oikein. Eroahdistuksen hoito vaatii enemmän aikaa ja sen lisäksi usein myös lääkityksen avuksi.

 

Eroahdistus
Koiran yksinolo
koiran yksin jättäminen
koira haukkuu yksin kotona

On kuitenkin hyvä muistaa, että yli kuusi tuntia alkaa olla tottuneellekin koiralle paljon. Koirat jotka ovat toistuvasti pitkiä aikoja yksin alkavat helposti oireilla, jolloin kyse on puhtaasti pitkästymisestä ei ero-ongelmasta. Ero-ongelman ja eroahdistuksen kehittymiseen vaikuttaa kokemus ja tapa jolla koira on totutettu yksinoloon. Lisäksi on rotuja jotka ovat enemmän riippuvaisia perheestään kuin toiset. Varsinkin tällaisilla koirilla on tärkeää että siedättäminen tehdään maltilla, asteittain ja liitetään yksinoloon miellyttäviä asioita. Liian nuorena ei kannata jättää pentua yksin pitkäksi aikaa, vaikka jotkut kasvattajat näin ohjeistavatkin. Vasta yli puoli vuotias koira alkaa olla niin kehittynyt, etteivät pisemmät erot, aiheuta ongelmia. Oli kyse mistä rodusta tahansa, pennusta tai aikuisesta, siedättäminen etenee aina pienin askelin, yksilön käyttäytymistä kunnioittaen.

Koirat ovat kuitenkin sopeutuneita jäämään yksin, kunhan turvallisuuden tunne säilyy. Apuna on myös ammattilaisia, jotka auttavat yksinolon siedättämisen, ero-ongelmaisen tai eroahdistuneen koiran kanssa.