Luoksetulo on merkki siitä, että koirasi haluaa seurata sinua ja leikkiä kanssasi. Se, että koira osaa tulla luo kutsusta on yksi tärkeimpiä asioita mitä jokainen koira pitäisi osata. Valitettavasti liian usein voi todeta, että koira ei anna kiinni tosi tilanteen tullen.
Koira tulee hyvin luoksesi, kun suhteenne toimii
Yhteistyö ja hyvä kontakti koiraan on hiottava kuntoon, jotta koira oppii kutsusta tulemaan luoksesi.
Perusedellytys on, että luoksetulo on positiivinen mielleyhtymä. Jos taas painopiste on siinä, että koiran täytyy lopettaa jonkun hauskan tekemisen, ja lähteä ohjaajan luo joka ei tarjoa koiralle vaihtoehtoista toimintaa, mielleyhtymä on koiralle väistämättä negatiivinen.
Koiralla täytyisi olla spontaani halu olla ohjaajansa kanssa ja lähellä. Tämä ei tapahdu ilman ohjaajan heittäytymistä ja halu hyvään yhteistyöhön ja vuorovaikutukseen koiraansa.
Pienet osa-alueet muodostavat kokonaisuuden
Valmis luoksetulo koostuu monesta osa-alueista. Jokaisen osan pitää opettaa hyvin.
Luoksetuloon kuuluu kaikki nämä vaiheet:
- Koira nostaa päänsä ja ottaa kontaktia sinuun
- Koira kääntyy sinuun päin
- Koiran on lähdettävä sinua kohti, myös silloin kun ympäristössä on jotain muuta kiinnostavaa
- Sen on haluttava tehdä päätös tulla ihan sinun viereen
Kontakti on kaiken alku, ja ilman hyvää kontaktia luoksetulo ei onnistu
Kannattaa olla tarkkaavainen. Kun koira katsoo sinua, jotain hauskaa tapahtuu. Palkitse koiran oman aloitteen, eteenkin ulkona. Koiran kannattaa katsoa ohjaajaa tai lähestyä ilman, että pitää aina ensin sanoa jotain. Kontaktista tulevan palkkion on syytä vaihdella. Käytä ruokaa, leikkiä ja sosiaalista kontaktia hyödyksi.
Tässä vain muutama esimerkki siitä, miten voit palkita koiraa kontaktista:
- Heitä makupala (tai välillä kourallinen) maahan, jonka koira saa etsiä
- Hiivi koiraa kohti, ja syöksy leikkimielisesti sen kimppuun leikkimään (Huom! tarkoitus ei ole pelästyttää koiraa!)
- Heitä taaksesi vaikka pallon ja anna koiran noutaa
- Silitä rinnan alle ja juttele koiralle kannustavasti ja rauhalliseen sävyyn
- Vaihda suuntaa, kun koira katsoo sinua. Käy sitten istumaan ja tee jotain leikkisää/mukavaa houkuttelematta koiraa tulemaan luoksesi. Tee jotain kivaa, kun koira tule luoksesi (esim. veto leikki, kapulan heitto….)
Käytä mielikuvitustasi, ja opi tunnistamaan mistä koirasi tykkää. Sinun täytyy vahvistaa ja palkita oikeaa käyttäytymistä, muuten koira ei aktiivisesti hae kontaktia!
Vältä vaativaa katsetta, sillä koira voi kokea sen uhkaavana. Katsekontaktin pitää perustua luottamukseen, ei vaatimukseen.
Huolestumme helposti, kun koira on liian itsenäinen lenkillä. Huolestumisen sijaan pitää miettiä, miksei koira halua pysyä näköetäisyydellä?
Koira joka tulee nopeasti luo, mutta lähtee yhtä nopeasti pois, on ehkä oppinut sen, että paras tapa saada huomiosi on juosta pois.
Tärkeimmät asiat hyvän luoksetulon oppimiselle:
1. Luoksetulon täytyy olla koiralle kannattavaa - AINA. Palkitse myös positiivisesti oma-aloitteesta kontaktista. Tarkoittaa ne tilanteet kun koira oma-aloitteisesti hakeutuu kontaktiin tai tulee itsenäisesti luo. Käytä tilanteeseen sopivaa palkkiota. Palkkio = koiralle yllätys ja positiivinen kokemus. Mitä vaikeampi tilanne, maasto ja ympäristö = sen parempi palkkio!
2. Harjoittele silloin, kun siihen on edellytykset eli kun koira palautuu itsestään luoksesi.
Tee se myös tositilanteessa. Koira löytää jotain mihin se haluaa (tervehtiä tuttua, löytää hajun, rientää pissalle lyhtypylvääseen, juoksee pallon perässä) -> seiso välissä (pitkä liina), keskeytä nopeasti , pysäytä ikään kuin vauhdissa :TÄNNE -> ja lähetä koira eteenpäin vauhdissa, sinne minne se halusi. Tämä tarkoittaa, että tartutte tilaisuuteen nopeasti ja katsotte, että koira saa jatkaa päämääräänsä mieluummin, kuin kokonaan keskeyttämistä, jonka jälkeen koira joutuu luopumaan aikeistaan. Halutaan että luoksetulo on tositilanteessa nimenomaan kannattavaa, eikä päinvastoin.
Tämä on erittäin kätevä tapa hyödyntää oikeaa hetkeä, oikealla tavalla. Lisäksi tämä palkkio (jonka koira on itse havainnut) merkitsee paljon enemmän kuin esim. lihapulla kädessäsi.
3. Harjoittele lyhyitä hetkiä ja ”vaadi” myös koiralta suoriutumista. Harjoittele hihnassa, rakenna kontaktia ensin lyhyessä hihnassa, sitten 5 m hihnassa, sitten 10 m hihnassa. Rakenna kontaktia. Opeta koira seuraamaan, anna tilaa onnistumisen myötä! Opeta, että koira kokoajan seuraa missä menet, kun se on irti – Ei toisin päin!
Treenaa eri tilanteissa, eri muodoissa, ympäristöissä, säässä. Kun koira on rento ja fokusoitunut, täynnä virtaa, hieman väsynyt. Kaikki tilanteet, jotka oikeassa elämässä eletään, on myös harjoiteltava jotta koiralta voidaan vaatia osaamista. Eli muista harjoitella ympäristö- ja tilannekohtaisesti!
Metsästyskoiran luoksetulo on todella tärkeä ja opetettava myös kiusauksien (riistan) kanssa oikeassa ympäristössä, eli metsässä. Mutta muista, että harjoitukset alkaa ennen tätä tilannetta, 30 muissa eri paikoissa. Kun koira vihdoin osaa ne aloitetaan tositreenit, oikein haastavissa tilanteissa ja ympäristöissä! Jotta koira oppii käsittelemään yllättäviä houkutuksia ja valitsemaan luoksetulo ohjaajaan käskystä, vaatii se tuhansia toistoja monessa eri tilanteissa, onnistuneesti.
Helposta ympäristöstä, lyhyistä etäisyyksistä aina vaan haastavampaan ympäristöön ja pisemmillä etäisyyksillä. Vältä konflikteja, hokemista ja hermostumista.
Harjoittele maltillisesti, useita lyhyitä hetkiä. Ole kannustava ja turvallinen. Suunnittele missä ympäristössä harjoittelet ja miten.
Muista että luoksetulo ei pidä olla merkki jonkun toiminnan katkaisusta, vaan mahdollisuus hauskaan aktiviteettiin!
Iloisia hetkiä koirasi luoksetulo harjoituksien kanssa!
Koirakoulu DogHow
Titti Creutziger
Koirien ammattikouluttaja
P. 040 3551800