Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

Koiran ympäristöharjoitukset

Julkaistu 16.07.2019

Kun opetat koiran aikaisessa vaiheessa sosiaaliseksi, oppii se kestämään arjen asioita ja haasteita paremmin.

Olisi hyvä antaa koiran kokea erilaisia ympäristöjä, aloittaen heti pentuvaiheessa. Kun jaksat tutustuttaa koirasi erilaisille ympäristöille, siitä tulee varsinainen maailmanmatkaaja. Koira joka on tottunut kulkemaan auton lisäksi bussissa ja vaikkapa veneessä, kulkemaan hissillä, kävelemään juna-asemalla ja tavaratalossa, juoksemaan rapisevan pressun yli, tasapainottelemaan metsässä pitkin kaatuneita puunrunkoja, seuraamaan lehmiä navetassa ja vaikkapa kulkemaan mukana työpaikalla on sosiaalisempi, itsevarmempi ja tuntuu kestävän myös vastoinkäymisiä paremmin. Se, että yhdessä seikkailette koiran kanssa erilaisissa paikoissa, luo myös hyvän pohjan teidän suhteelle. Kaiken lisäksi se on hauskaa!

 

Koiran sosiaalistaminen pitäisi aloittaa heti pentuvaiheessaKoiran sosiaalistaminen pitäisi aloittaa heti pentuvaiheessa

 

Tarkkaile miten koira käyttäytyy uudessa ympäristössä

 

Kun saavut uuteen paikkaan koiran kanssa, odota hetken ja tarkkaile miten koira käyttäytyy. Anna koiralle aikaa sopeutua ja ole itse rauhallinen. 

Ympäristöharjoitukset pitäisi olla mukava kokemus koiralle, ja ennen kaikkea turvallista, jotta koira tottuu ja oppii nauttimaan siitä. Joskus voi olla, että tilanne on liian jännittävä koiralle. Silloin on parempi edetä maltillisesti.  

Kuten niin monessa muissakin harjoituksissa, myös ympäristöharjoituksissa, yhteispeli ja kontakti on tärkeä. Täytyy olla ymmärtäväinen toisten signaaleille. Meidän täytyy kohdata tilanteita sopivalla tavalla.

 

 

Siellä missä sinäkin, myös koira oppii tuntemaan olonsa kotoisaksi

 

Kauppakeskukset, torit ja työpaikat ovat hyviä käyntikohteita, kunhan pidät huolta, ettei kukaan tallaa tai muulla tavalla pelottele koiraa. Nuori koira oppii kuitenkin nopeasti tuntemaan olonsa turvalliseksi, siellä missä sinäkin olet.

 

Mukavia ympäristöharjoituksia sinulle ja koirallesi!

Titti Creutziger

Koirankouluttaja